Paleo Diyet (Taş Devri diyeti ) nedir nasıl yapılır ?
Diyet programlarının en ilginçlerinden birisi de Taş Devri diyeti olarak bilinen Paleo diyetidir.Paleo diyetini ilginç kılan birkaç özelliği ise;
- Aşağıda önerilen yiyecekleri canınız istediği kadar,hatta ’patlayıncaya kadar’yiyebilecek olmanız,
- Diğer tüm diyet programlarında kaçınılması gereken hayvansal yağların serbest olması,
- Sakatat yenilmesini teşvik etmesi,
- Diyet esnasında yenilen tüm yiyeceklerin en az %60 oranında çiğ yenilmesini tavsiye etmesi.
Birçok ilginçliği bir arada barındıran Taş Devri diyeti ile hızla kilo verdiğini söyleyen kadınların oranı hiçte az değil ! Diyeti sağlık açısından değerlendirmeden, felsefesini, yapılış şeklini ve diğer tavsiyelerini sizlerle paylaşacağız.
Paleo diyeti neyi savunuyor?
İnsanoğlu mağaralarda yaşadığı ilkel uygarlıklardan beri genetik olarak çok az değişikliğe uğramasına rağmen,yeme,içme,yaşam,teknoloji gibi pek çok alanda inanılmaz değişimler olmuştur. İnsanoğlu bu değişimlere ayak uyduracak genetik donanıma sahip olmadığı için,bu değişimin bedelini ;Sağlık sorunları, şişmanlık gibi hayatı tehdit eden sorunlarla ödemektedir. Eğer insanoğlu yeme içme alışkanlıklarını mağara adamlarınınkine benzer hale getirir ise, hem sağlıklı yaşar hem de hızlı kilo kaybeder.
Taş devri diyeti temel ilkeleri nelerdir ?
- Un, tuz, şeker kesinlikle yasak. Zorunlu tüketilmesi gerekiyorsa çok az tüketilmeli.
- Et serbest ama, kendi yağında ve az pişmiş tüketilmeli.
- Sucuk,kavurma,pastırma yenilebilir(tercihen evde yapılanlar) ama salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünleri kesinlikle yasak.
- Yumurta serbest ve şiddetle tavsiye ediliyor ‘ Günde 1-4 yumurta yenilebilir.Yalnız yumurtayı tavada önermiyor paleo diyeti. Eğer illa tavada yapılacaksa zeytinyağı ve fındık yağı ile kızartmanız gerekiyor.
- Yukarıda da söylediğim gibi sakatat hastalıklı olmadığı sürece serbest.
- Süt doğal olmalı,paket süt önerilmiyor. Eğer doğal süt bulma imkanı yok ise, günlük pastorize şişe süt olabilir.Süt yerine mayalanmış süt ürünleri(tam yağlı yoğurt,tam yağlı peynir )tercih edilmeli.Özellikle kefirle mayalanmış süt bu diyetin şiddetle önerdiği bir diğer besin.
- Baklagillerin her türlüsü haftada 2-3 kereden fazla yenilmemeli.
- Balık ve balık yağı serbest. Ama büyük balıkların civa yükünden dolayı küçük balıklar her gün ızgara,haşlama veya zeytinyağında pişirilerek tüketilebilir.
- Kabuklu kuru yemişler, kavrulmamış ve tuzsuz olması şartıyla günde bir avuç tüketilebilir.
- Yaş sebzelerin tümü mümkün olduğunca çiğ ve az pişmiş şekilde her zaman bolca tüketilmelidir.Patates,patlıcan,havuç yüksek şeker içeriği nedeniyle az tüketilmeli veya hiç tüketilmemelidir.
- Tereyağı doğal olmak koşulu ile rahatlıkla yenilebilir.Köyde otlayan hayvanlardan elde edilen tuzsuz tereyağı tercih edilmeli,ambalajlı yağlardan kaçınılmalıdır.
- Tahıllı ve unlu gıdalar hızlı emilen şeker içerirler ve insülin direncini artırırlar. Bu nedenle ekmek ve unlu mamüllerin hepsi yasak!Diyete adaptasyonda zorluk yaşanırsa,ilk hafta tam kepekli veya yulaf ekmeği bir iki dilim yenilebilir.
- Meşrubat kesinlikle yasak.Günde 6-8 Bardak su içilmeli. Meşrubat yerine evde şekersiz yapılan komposto ve az şekerli meyvelerin suları tercih edilmeli.
Paleo diyetinde pişirme
Yine taş devri yöntemi yani güveç öneriliyor. Yiyecekler kendi suyuyla ağır ağır pişirilmeli.Mikrodalga fırınlardan uzak durulmalı.
Paleo diyeti öneriler
- Bir yiyeceği yedikten sonra bulantı,kusma gibi sorunlar ortaya çıkıyorsa o yiyeceği diyet listenizden çıkarın,vücudunuzu zorlamayın.
- Günde 5-9 saat arası uyuyun.
- Günde en az yarım saat yürüyüş,3-5 dakika kültür fizik hareketleri yapılmalı,ağır egzersizlerden kaçınılmalı.
- Güneş ışığının dik gelmediği saatlerde yarım saat gözlüksüz güneşlenilmeli,yeterli D vitamini alınmalı.
- Paleo diyet besin piramidi ise aşağıdaki gibi;piramidin en altında en yararlı yiyecekler var…Piramidin üst kısmına doğru gidildikçe önerilmeyen yiyecekler.